
Curs d’urbanisme i habitatge (COAC) 2025
Aleix Canals, advocat especialitzat en dret administratiu i urbanisme; Ana Pagliuso, arquitecta i planificadora urbana; Anna Maria Font, arquitecta urbanista; Clara Muñoz, directora de la Fundació Salas; Josep de Solà-Morales, cap del Servei de Planejament i Gestió Urbanística de l’Ajuntament de Girona; Judith Espuche, cap de l’OLH de l’Ajuntament de Girona; Manel Rodríguez, CEO de la Fundació Salas; Glòria Rubio, coordinadora d’activitat de la Dinamo Fundació Pol Massoni, arquitecte de LaCol cooperativa; Sebastià Jornet, arquitecte i president de l’AAUC; Anna Pla, cap de secció d’Habitatge de la Diputació de Girona. Secció d’Habitatge de la Diputació de Girona i COAC
El curs s’adreça als arquitectes, arquitectes tècnics municipals i tècnics d’habitatge dels ajuntaments i dels consells comarcals de la demarcació de Girona relacionats amb l’àmbit de l’habitatge. En cas que s’ocupin totes les places, s’acceptaran com a màxim dues persones per ajuntament o consell comarcal.
del 29 de maig al 3 de juliol de 2025
de 10h a 14h
Modalitat: en línia a través de la plataforma Zoom. Els inscrits trobareu l’enllaç al Moodle (Instruccions: https://formacio.ddgi.cat/faqs/)
AF:50
Si preveieu que un cop inscrits no hi podreu assistir, cal clicar el botó de BAIXA VOLUNTÀRIA, dins del termini d’inscripció (Instruccions: https://formacio.ddgi.cat/faqs/) per tal que puguem oferir la vostra plaça a un altre usuari. En cas contrari, la vostra absència podrà ser penalitzada.
Objectius del curs
Els principals objectius del Curs d’urbanisme i habitatge són:
1. Fomentar l’aplicació del marc normatiu actual referent a urbanisme i habitatge per garantir una gestió pública més eficaç, transparent i ajustada a les necessitats reals dels municipis.
2. Impulsar la rehabilitació i regeneració urbana com a estratègies clau per ampliar i millorar el parc d’habitatge assequible i contribuir, d’aquesta manera, a l’assoliment dels ODS 11 (ciutats i comunitats sostenibles) i 7 (energia assequible i no contaminant).
3. Fomentar la col·laboració publicoprivada i cooperativa per generar habitatges assequibles i sostenibles, alineant les polítiques locals amb les recomanacions d’un hàbitat sobre la base de la innovació en el finançament i la gestió de l’habitatge.
4. Donar eines per a una gestió eficient del sòl mitjançant la planificació urbana intel·ligent i l’aplicació de diferents instruments per promoure un habitatge digne, assequible i que respongui a les directrius establertes pel marc català i les agendes internacionals.
5. Promoure la implementació del planejament urbà amb criteris d’inclusió social, accessibilitat i sostenibilitat ambiental per garantir el dret a l’habitatge com a infraestructura essencial, tal com es recull a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i a les prioritats de l’ONU-Hàbitat.
Continguts del curs
29 DE MAIG
10.00-10.30 h
Introducció
Ana Pagliuso, arquitecta i planificadora urbana
10.30-12.30 h
Marc normatiu en urbanisme i habitatge
Aleix Canals, advocat especialitzat en dret administratiu i urbanisme
13.00-14.00 h
Bones pràctiques: marcs normatius
Ana Pagliuso, arquitecta i planificadora urbana
5 DE JUNY
10.00-11.45 h
Urbanisme com a clau per a l’ampliació del parc d’habitatges socials i accessibles
Sebastià Jornet, arquitecte i president de l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC)
12.15-14.00 h
Plans locals d’habitatge: el full de ruta
Anna Pla, cap de secció d’Habitatge de la Diputació de Girona
12 DE JUNY
10.00-10.30 h
El paper de les oficines locals d’habitatge (OLH) com a generadors d’habitatge social i accessible
Judith Espuche, cap de l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Girona
10.30-12.00 h
Modalitats de sessió del dret de superfície
Josep de Solà-Morales, cap del Servei de Planejament i Gestió Urbanística de l’Ajuntament de Girona, i Judith Espuche, cap de l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Girona
12.30-14.00 h
Rehabilitació: una alternativa a la generació d’habitatge social
Anna Maria Font, arquitecta urbanista
19 DE JUNY
10.00-11.45 h
Col·laboració publicoprivada per a la generació d’habitatge social i accessible
Manel Rodríguez i Clara Muñoz (Fundació Salas)
12.15-14.00 h
Les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús
Glòria Rubio, coordinadora d’activitat de la Dinamo Fundació i Pol Massoni, arquitecte de LaCol cooperativa
3 DE JULIOL
10.00-11.00 h
Noves tecnologies en la construcció d’habitatge social i accessible
Manel Rodríguez (Fundació Salas)
11.15-12.00 h
Ocupacions il·legals
Aleix Canals, advocat especialitzat en dret administratiu i urbanisme, i Ana Pagliuso, arquitecta i planificadora urbana
12.15-14.00 h
Debat i preguntes
S’expedirà un certificat d’assistència als participants que hagin assistit al 80 % de la jornada.
REQUISITS D’ACCÉS, PARTICIPACIÓ I EXPEDICIÓ DE CERTIFICATS ALS CURSOS QUE OFERIM DES DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA
QUI POT ACCEDIR A LA FORMACIÓ
- Personal dels ens locals de la demarcació de Girona.
CRITERI D’ACCEPTACIÓ DE LES INSCRIPCIONS
- Depenent del curs, es donarà prioritat a determinats perfils d’usuari (p. ex., cos de policia, tècnics d’àrees concretes, etc.) o al nombre d’inscrits d’un mateix ens o àrea geogràfica, la qual cosa s’especificarà en cada activitat.
- En la resta de casos, se seguirà el criteri d’ordre d’inscripció, d’acord amb l’aforament.
INSCRIPCIONS
- Cal estar degudament inscrit al portal de formació, amb les dades de la corporació completades (adreça, municipi, telèfon, etc.).
- Cal inscriure’s amb el correu electrònic corporatiu. No s’admetran inscripcions fetes amb el correu personal.
- És necessari introduir ben escrites les dades del DNI i del nom i els dos cognoms, amb les majúscules corresponents, ja que seran les que constaran automàticament als certificats d’assistència.
(Si us plau, reviseu el vostre usuari a «El meu compte», a l’enllaç Portal de formació de la Diputació de Girona (ddgi.cat), per evitar que se us exclogui de les formacions pels motius esmentats.)
CERTIFICATS D’ASSISTÈNCIA
- Per poder obtenir el certificat, cal haver assistit al 80 % del curs.
- En les formacions presencials, els usuaris han de signar el full d’assistència. En les formacions virtuals es faran diversos controls a cada sessió, que apareixeran en format pregunta a la pantalla de l’usuari en diferents moments de la sessió i que haurà de clicar a mesura que vagin apareixent. També caldrà superar una prova d’assoliment.
- Cal que els alumnes estiguin degudament acreditats a la plataforma Zoom, amb el nom, els cognoms i l’ens local al qual pertanyen per poder-se identificar. En cas contrari, no es podrà expedir cap justificant ni certificat d’assistència.
- Es requereix l’ús d’ordinador —en comptes de tauletes i altres dispositius mòbils— per tal d’assegurar que funcionin correctament els controls, així com disposar de càmera i micròfon, indispensables per poder participar activament en la formació.
- La formalització de la inscripció a un curs comporta que la persona inscrita accepta els requisits d’accés, gravació si s’escau, participació i expedició de certificats.
Gratuït
04/04/2025 00:00 - 27/05/2025 23:59
29/05/2025 - 03/07/2025
20
Curs virtual