Fonts i mètodes d’anàlisi socioeconòmica del desenvolupament econòmic local 2024

Area:

David Moreno i Lobera, soci i consultor Activa Prospect SL i Gemma Peix Dordas, responsable del XIFRA-SITMUN de la Diputació de Girona.

Empleat públic
Personal dels ens locals de la demarcació de Girona

Dates: 5,12 i 19 d’abril de 2024
Horari de 9.30 h a 14.30 h

AF:20

Objectius del curs

L’objectiu general del curs és adquirir i comprendre els coneixements bàsics per a l’anàlisi de la realitat socioeconòmica, i conèixer i aplicar alguns dels mètodes i tècniques de tractament de les dades de desenvolupament econòmic.

 

Objectius específics:

Conèixer per a cada objectiu d’anàlisi: comportament econòmic, estructura productiva, mercat de treball, qualificacions…, quines fonts d’informació existeixen, quins conceptes permeten mesurar i mitjançant quins indicadors.

Conèixer les principals tècniques d’anàlisi en cada àmbit temàtic.

Saber aplicar les tècniques al territori de referència de cada participant al curs.

Saber interpretar els resultats obtinguts.

 

 

Continguts del curs:

Mòdul 1 – Anàlisi i fonts d’informació socioeconòmica: fonts i exemples d’utilització (5 h)

Àmbits d’anàlisi, fonts d’informació i disponibilitat a escala local (proveïdors d’informació). Les classificacions estadístiques.

XIFRA – Sistema d’Informació Estadística Local de la demarcació de Girona.

Exercici pràctic.

 

Mòdul 2 – Comportament econòmic, estructura productiva i sectors econòmics  (5 h)

Com analitzar el comportament econòmic: perspectiva territorial i sectorial. Utilització i interpretació de les macromagnituds econòmiques.

Evolució dels sectors econòmics, teixit empresarial, característiques (micro, petita, mitjana, gran empresa) i concentració.

Exercici pràctic.

 

Mòdul 3 – Mercat de treball (5 h)

Com analitzar el mercat de treball . Variables i indicadors (població ocupada, llocs de treball, afiliacions, atur, excedents laborals i contractació).

Eines, recursos i bones praxis d’anàlisi del mercat a escala local.

Tendències i reptes actuals (la reforma laboral…).

Exercici pràctic.

 

És necessari per fer el curs portar un PC portàtil (per a fer les pràctiques) i que el programari inclogui el Micrososft EXCEL (versió recomanable 3.6.5).

 

S’expedirà un certificat d’assistència i aprofitament als participants  que hagin assistit al 80% de les hores i superat les proves proposades.

 

REQUISITS D’ACCÉS, PARTICIPACIÓ I EXPEDICIÓ DE CERTIFICATS ALS CURSOS QUE OFERIM DES DE DIPUTACIÓ DE GIRONA

QUI POT ACCEDIR A LA FORMACIÓ
 • Personal d’ens locals de la demarcació de Girona.
CRITERI D’ACCEPTACIÓ DE LES INSCRIPCIONS
 • Depenent del curs, es donarà prioritat a determinats perfils d’usuari (ex. cos de policia, tècnics d’àrees concretes…etc), nombre d’inscrits d’un mateix ens o àrea geogràfica, cosa que s’especificarà concretament en cada curs.
 • En la resta de casos serà per ordre d’inscripció segons aforament.
INSCRIPCIONS
 • Cal estar degudament inscrit al portal de formació, amb les dades de la corporació, tals com adreça, municipi, telèfon etc.
 • Cal inscriure’s amb el correu electrònic corporatiu, no s’admetran inscripcions fetes amb el correu personal.
 • És necessari tenir les dades com DNI, nom i els dos cognoms ben escrits, amb les majúscules corresponents, ja que seran les que constaran automàticament als certificats d’assistència.
(Si us plau, reviseu el vostre usuari a EL MEU COMPTE a l’enllaç Portal de formació de la Diputació de Girona (ddgi.cat) per tal d’evitar ser exclosos de les formacions per aquests motius)
 
CERTIFICATS D’ASSISTÈNCIA
 • Per poder obtenir el certificat, cal haver assistit al 80% de la totalitat del curs.
 • En les formacions presencials, els usuaris haureu de signar la vostra presència a l’entrada i sortida, en les virtuals es faran diversos controls a cada sessió, que us apareixeran en format pregunta a la vostra pantalla en diferents moments de la sessió i haureu de clicar conforme l’esteu seguint, així com superar una prova d’assoliment.
 • Altrament, cal que quan cliqueu estigueu degudament acreditats al Zoom amb el vostre nom, cognoms i ens local al qual pertanyeu per poder-vos identificar, en cas contrari, no es podrà expedir cap justificant ni certificat d’assistència. 
 • Es requereix l’ús d’ordinador en comptes de tauletes i altres dispositius mòbils, per tal d’assegurar que funcionin correctament els controls, així com la disponibilitat de càmera i micròfon, indispensables per poder participar activament a la formació.
 • El fet de formalitzar la inscripció d’un curs, comporta l’acceptació dels requisits esmentats per part de la persona inscrita.

Gratuït

:
06/03/2024 - 09/04/2024
:
05/04/2024 - 03/04/2024
:
15
:
Curs presencial
:
Aula Seminari de la Casa de Cultura _ Pl. Hospital 6, 17002 - Girona
Girona, Gironès